OP'e STRÚN in het VERLEDEN

STAPENSÉA

Pieter Stapenséa

Pieter Stapensea, zoon van Geert Stapensea en Hillegonda Honig sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog in Sumatra.

1909 - 1942

bron: https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/147058/pieter-stapensea#

 

Hier is het gehele verhaal terug te lezen. 

De tweeling Minne en Pieter

Minne en Pieter Pieters Stapensea (betovergrootvader)
Minne en Pieter Pieters Stapensea (betovergrootvader)

Vreugde en verdriet in 3 weken......

Overleden aan de tyfus waarschijnlijk. De tweeling waren Pieter en Minne (betovergrootvader)
Overleden aan de tyfus waarschijnlijk. De tweeling waren Pieter en Minne (betovergrootvader)

Vuurwapenvergunning...

Pieter Minnes Stapensea, mijn overgrootvader, was veekoopman en slager in Menaldum en had daarvoor een vuurwapenvergunning nodig.

 

 

Stoplap gemaakt door ?

En dan zit je ineens midden in een puzzel om te achterhalen wie van de familie deze stoplap heeft gemaakt in 1762. Van wie zijn de initialen L W ?

De bokkenwagen

Staande vlnr Minne Stapensea, Maria Louisa Stapensea - de Wit en Pieter Minnes Stapensea. Voor de bokkenwagen Minne Pieters Stapensea en in de wagen Johanna Stapensea en Anne Tanja. Foto gemaakt ca. 1920 op de Grutte Buorren te Menaldum voor de noodslagerij van de familie.

 

Over de fotograaf:

De fotograaf was Joseph Dwinger, in 1877 geboren in Groningen. In 1903 trouwde hij met Kaatje Cohen en gingen wonen in haar woonplaats Leeuwarden. Dwinger opende een fotozaak op de Grachtswal (nu Oostergrachtswal). Het echtpaar kreeg 4 kinderen. Toen de tweede wereldoorlog begon, zette Dwinger zijn werk als fotograaf voort. In 1942 werden Joseph en Kaatje Dwinger-Cohen door de Duitse bezetter afgevoerd naar Westerbork, en vervolgens naar Auschwitz, waar ze op 26 oktober 1942 omkwamen. Ook hun oudste zoon Simon stierf in Auschwitz, samen met zijn vrouw en tweeling Joseph en Ida. De andere kinderen overleefden de oorlog. Bron: Tresoar 2020

Stapensea Reünie 1986

Ter herinnering aan de grote Stapensea Reunie in 1986 werd als dank een beschilderd wandbord aangeboden aan de organisatoren Gerlof Stapensea en Luurske Stapensea-Homsma 

 

Tijdens deze reunie verscheen ook het naslagwerk over de herkomst van de naam Stapensea en alle tot dan toe bekende familieleden. 

Mijn bet-betovergrootouders. (Overgrootouders van pake Minne)